Het afgelopen decennium stond op de beursvloer in het teken van stijgende beurskoersen. De Bull Market wist tijdens de afgelopen 10 jaar te excelleren. Zo wisten de wereldwijde aandelenmarkten fors in waarde te stijgen. Daarnaast werd de Amerikaanse economie tijdens het afgelopen decennium voor het eerst in de geschiedenis niet geconfronteerd met een recessie. En dat is toch wel bijzonder te noemen.

Officieel is van een recessie sprake op het moment dat de groei van het bruto binnenlands product gedurende twee of meer opeenvolgende kwartalen negatief is. En daar was in de VS tijdens de afgelopen 10 jaar geen sprake van. In vergelijking met de andere Westerse economieën wist de Amerikaanse economie zelfs aan het hoogste groeitempo te groeien.

Kans op nog zo’n decennium is bijzonder klein

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van LPL Research, is de bijzonderheid van het afgelopen decennium in beeld gebracht. Sinds het jaar 1900 werd de Amerikaanse economie tijdens elk decennium minstens 1 keer geconfronteerd met een officiële recessie. Maar, die trend is dus nu voor het eerst doorbroken. Tegen alle verwachtingen in verliep de periode 2010-2019 vlekkeloos voor het Amerikaanse bruto binnenlands product.

Dit betekent overigens niet dat het nieuwe decennium ook vlekkeloos zal gaan verlopen. Het onderzoek van LPL Research maakt juist duidelijk hoe bijzonder het afgelopen decennium is geweest. De kans op een herhaling lijkt, gezien de onzekerheid in de wereld, bijzonder klein te zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>