De markten zijn de afgelopen weken in de greep geweest van het debat over de vraag of de hogere inflatie al dan niet van blijvende aard is. Analisten hebben gesuggereerd dat de uitkomst aanzienlijke gevolgen voor de valutamarkten zou kunnen hebben.

Hoewel de beleidsmakers van de centrale banken het erover eens blijven dat de hogere inflatie van voorbijgaande aard is en het een gevolg is van een samenloop van stijgende energieprijzen en bevoorradingsproblemen, zijn beleggers er niet gerust in. Beleggers gaan steeds meer op zoek naar bescherming en hiernaast hebben de aandelenmarkten in september hun winstreak van meerdere maanden verbroken.

De terugkeer van hogere en minder stabiele inflatie in de belangrijkste economieën zou kunnen leiden tot een piek in de volatiliteit van wisselkoersen. Volgens Jonas Goltermann, econoom bij Capital Economics, zal dit uiteindelijk leiden tot een depreciatie van de valuta in de landen met de hoogste inflatiedruk.

Geografische verschillen

De afgelopen twee decennia werden gekenmerkt door een lage en stabiele inflatie in veel ontwikkelde markten. Dit was in tegenstelling tot een periode van hoge inflatie in de jaren zeventig en tachtig, waarin zich grotere verschillen tussen de geografische gebieden voordeden.

Goltermann merkte op dat in het algemeen de nominale wisselkoersen in die periode verzwakten in landen met een hogere inflatie. Wanneer de centrale banken in reactie daarop hun beleid verstrakten, leidde dit tot een tijdelijke maar significante appreciatie. De volatiliteit van de wisselkoersen was voor de belangrijkste valuta aanmerkelijk hoger dan in de voorgaande jaren.

Goltermann voorspelde dat van de ontwikkelde economieën de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië het grootste risico lopen op een aanhoudende hogere inflatie.

Wat de opkomende markten betreft meent Goltermann dat Brazilië, Colombia, Zuid-Afrika, Indonesië en de Filipijnen het risico lopen van een inflatiestijging en een valutadepreciatie. Ook Argentinië en Turkije, die al verscheidene jaren een inflatie met dubbele cijfers doorstaan, zullen het moeilijk blijven hebben.

Samen met deze verslechtering op lange termijn zou de volatiliteit waarschijnlijk toenemen als gevolg van de toegenomen onzekerheid over de inflatiecijfers en de mogelijke reacties op het monetaire beleid.

Bron: CNBC
Foto: iStock