Aandelenbeurs tijdbom

Beleggers voelen zich niet goed als er veel dreigingen boven de markten hangen. Na een stierenmarkt van meer dan 6 jaar nemen de dreigingen toe en het vertrouwen neemt af. Maar de grootste dreiging is volgens Brian Pretti van PeakProsperity in feite de belegger zelf. Beleggers zijn tegenwoordig vooral ongerust over:

  • Dalende bedrijfswinsten door de vertraging van de globale economie
  • De historisch hoge waardering van aandelen, obligaties én vastgoed
  • Een eerste renteverhoging in bijna 10 jaar

Maar Brian Pretti ziet vooral een tikkende tijdbom bij de beleggers zelf. Beleggers zijn kuddedieren die steeds samen in dezelfde richting bewegen. Wanneer de prijzen duur zijn, willen beleggers het twee keer zo graag hebben. Wanneer de prijzen goedkoop zijn, moeten ze er niets van weten. Deze rare kronkel zorgt er voor dat de meeste beleggers niet onafhankelijk kunnen denken. Beleggers voelen zich comfortabel in de kudde, ze zijn liever met zen allen verkeerd dan alleen juist. Veel beslissingen worden dan ook genomen op basis van emoties in plaats van rationeel na te denken. Onbegrijpelijk eigenlijk want het rationele zorgt juist voor succes op lange termijn op de aandelenbeurs.

De aandelenbeurs piekt als beleggers hebzuchtig zijn

Emoties uiten zich in volatiliteit. De toegenomen volatiliteit op de aandelenbeurs is goed te zien aan de hand van de margin debt. De richting van de margin debt toont het vertrouwen van de belegger aan: is men angstig of hebzuchtig. Er is geen groter voorbeeld van hebzucht onder beleggers dan beleggen met geleend geld. Beleggen met geleend geld piekt heel dikwijls samen met de markt. Nadat de margin debt in 2014 nagenoeg gelijk bleef, kwam er dit jaar op enkele maanden $50 miljard bij tot een record van $500 miljard. In juli piekte de S&P 500 nog boven 2.100 punten terwijl de margin debt met $ 18 miljard daalde. Dit is alvast op korte termijn een trendommekeer. Te verwachten valt dat de margin debt in augustus verder daalde. Dan is er misschien iets meer aan de hand. Margin debt Denk er aan dat beleggers vooral graag aandelen kopen wanneer ze duur zijn en verkopen wanneer ze goedkoop zijn. Wanneer de indices beginnen te dalen, valt de margin debt dikwijls als een steen naar beneden. Dit versterkt de daling van de indices. Beleggers zijn kuddedieren en verkopen massaal hun aandelen. Gedwongen verkopen door margin calls van de banken versterken het proces nog meer. Wat we in augustus gezien hebben, is meer dan waarschijnlijk nog maar het voorspel geweest van wat er nog komen gaat. Bij veel beleggers zit de schrik er goed in, als de emotie omslaat naar angst en heel de kudde volgt, kan het snel bergaf gaan. Wat u moet doen tijdens moeilijke tijden op de aandelenbeurs, leest u als eerste in de BeursBijbel.