mcdonalds

Voor het eerst in meer dan 40 jaar, is het aantal restaurants van McDonald’s in de Verenigde Staten gedaald. Dat meldde het bedrijf tegenover een Amerikaans persbureau. Het bedrijf zei dat het aantal restaurants dat in Amerika wordt gesloten, hoger ligt dan het aantal nieuwe vestigingen van de keten dat wordt geopend. Daarnaast ziet McDonald’s de omzet in de Verenigde Staten al 5 jaar achtereen dalen. De fastfoodketen sloot dit jaar 700 onderpresterende restaurants. Veel hiervan stonden in de Verenigde Staten, waar McDonald’s meer dan 36 duizend vestigingen heeft in totaal.

Uitdagingen McDonald’s

De veranderende houding van de Amerikaanse consument is een van de grootste uitdagingen voor McDonald’s, zei voormalig CEO Don Thompson vorig jaar. ‘Consumenten willen hun maaltijden personaliseren met lokaal relevante ingrediënten. Ze willen daarnaast ook graag eten in een uitnodigende atmosfeer. Daarnaast willen ze keuzes; in hoe te bestellen, wat ze bestellen en hoe ze bediend worden’, aldus Thompson die inmiddels vervangen is door Steve Easterbrook. Nu McDonald’s marktaandeel verliest in de Verenigde Staten, lijkt het er steeds meer op dat de toekomst van het bedrijf zich buiten de VS bevindt. Het bedrijf opent dan ook honderden vestigingen in Europa en Azië. Een van de meest succesvolle markten voor McDonald’s is Frankrijk, waar het bedrijf 1200 locaties heeft en 200 miljoen euro investeert om uit te breiden.

Mcdonald's

In Frankrijk doen de vestigingen van McDonald’s het dus ontzettend goed in verhouding tot Amerika. Klanten kunnen in het land bestellen via touchscreens en kunnen dat doen in verschillende talen. Daarnaast is er een McCafe en een blauwe kaasburger. In de McDonald’s in Australië bereiden de werknemers vers voedsel voor het oog van de klanten. Enkele van dit soort verse ingrediënten zijn ananas en guacamole. Terwijl McDonald’s ook geprobeerd heeft dit soort initiatieven in Amerika door te voeren, is het aantal winkels daar te groot om gemakkelijk nieuwe ideeën te implementeren. Klik hier voor een van onze gratis rapporten waarin we een bedrijf toelichten dat juist gemakkelijk lijkt verder te kunnen groeien