Vanuit het niets kregen technologieaandelen afgelopen vrijdag rake klappen. De selloff zette zich op de eerste handelsdag van deze week verder, al konden verschillende technologiebedrijven de dag toch nog in het groen afsluiten. In het totaal verloren de FAANG-aandelen $126 miljard aan beurswaarde in 2 dagen.

Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google vormen samen de FAANG-club en waren ze maandenlang de beurslievelingen. Maar op 2 dagen verloren ze miljarden:

  • Facebook (-4,1%): $18,1 miljard
  • Apple (-6,2%) : $50,4 miljard
  • Amazon (-4,5%): $21,7 miljard
  • Netflix (-8,7%): $6,2 miljard
  • Google (-4,2%): $29,3 miljard

Waar de zogenaamde tech wreck vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Maar er zijn uiteraard enkele theorieën. Afhankelijk van de theorie kan dit slechts een kleine correctie zijn, of het begin van een grotere daling.

Daling technologieaandelen

Waardering

Sommige analisten vermoeden dat de stijging van de technologieaandelen te sterk was. De Nasdaq steeg dit jaar al 15%. Zoals je op bovenstaande grafiek kan zien, stegen de FAANG-aandelen nog veel meer. Er moest dus stoom van de ketel. De aanleiding van de flash crash zou een artikel geweest zijn van Goldman Sachs die de waardering van deze aandelen in twijfel trok.

Technologieaandelen hebben vaak een hogere koers/winstverhouding door de snellere groei, maar voor sommige aandelen loopt die verhouding wel heel sterk op. Zo noteert Amazon aan een K/W van 182, Netflix 201 en Google 32 tegenover 22 voor de S&P 500.

Sectorrotatie

Een andere mogelijkheid is de sectorrotatie. Hier wezen de analisten van het Trading Rapport ook op in hun wekelijks TA Rapport:

Hoe negatief is het als er een sector is die daalt, maar andere sectoren heel hard stijgen? Dan is er eigenlijk geen sprake van een negatieve ontwikkeling. Dan is er eigenlijk alleen maar sprake van gezonde rotatie.

Beleggers namen afscheid van technologieaandelen, maar zetten dat geld weer direct aan het werk in financials en smallcaps. Met andere woorden: het geld werd niet naar de zijlijn gehaald, maar gewoon elders gestopt.

Dat zien wij als een hele gezonde ontwikkeling en tekenend voor een stijgende of consoliderende markt.

Een slecht voorteken?

2 slechte sessies is natuurlijk nog geen trend. Maar er is best wat schade aangericht aan de technologiewaarden. Volgens Howard Gold vormen technologieaandelen de grootste bedreiging van de stierenmarkt sinds de crisis bij de olieaandelen begin 2016.

De uitverkoop bij de technologieaandelen geeft dus een gemengd beeld, net zoals we al vaker gezien hebben in deze stierenmarkt. Bij de pinken blijven en advies opvolgen blijft een sleutelelement om succesvol te beleggen in deze marktomstandigheden.

Bron: MarketWatch (2)