De geweldige beursprestatie van de afgelopen maanden heeft er voor weten te zorgen dat steeds meer ‘shorters’ de markt verlaten. De totale shortpositie op de S&P 500 index is zelfs naar het laagste niveau gedaald sinds oktober 2018. En juist dat mogen beleggers opvatten als een serieus waarschuwingssignaal.

De zogenoemde ‘shorters’ die in de inleiding genoemd zijn, zijn beleggers die speculeren op een koersdaling. Op het moment dat de koers van het onderliggende financiële product daalt, neemt de waarde van hun shortpositie toe. Op het moment dat de koers echter stijgt, zal juist de waarde van hun shortpositie dalen. En met dat scenario zijn de meeste shorters tijdens de afgelopen maanden geconfronteerd. Al maanden zitten de wereldwijde aandelenmarkten namelijk al in de lift.

Beleggers doen er verstandig aan om dit waarschuwingssignaal serieus te nemen

Door de goede beursprestatie van de afgelopen maanden hebben steeds meer beleggers hun shortposities noodgedwongen moeten verkopen. Als gevolg daarvan is de totale shortpositie op de S&P 500 index gedaald naar het laagste niveau sinds oktober 2018. Dit is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, in beeld gebracht.

Beleggers doen er echter verstandig aan om dit signaal op te vatten als een serieus waarschuwingsteken. De laatste keer dat de totale shortpositie immers zo laag was, draaiden de aandelenmarkten niet veel later richting het zuiden. En de meeste beleggers kunnen zich de beursdaling van eind 2018 nog wel herinneren.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)