De G-20 top is dan toch vruchtbaar geweest voor de Verenigde Staten van Amerika, China en dus ook de wereldeconomie en de financiële markten. President Trump en Jinping zijn namelijk overeengekomen om een soort van ‘wapenstilstand’ in te lassen. Dat wil zeggen dat de importheffingen op 1 januari niet verhoogd zullen worden van 10 procent naar 25 procent.

Een behoorlijke opluchting voor de financiële markten en de wereldeconomie. De situatie tussen China en de Verenigde Staten van Amerika lijkt iets minder grimmig te worden na de ontmoeting tussen president Trump en president Jinping op de G-20 top te Buenos Aires.

Daar werd overeengekomen dat de handelsoorlog tussen beide landen tijdelijk gepauzeerd zal worden en dat op 1 januari dus geen extra importheffingen doorgevoerd zullen worden. De discussie in Buenos Aires ging voornamelijk over het onevenwicht op de handelsbalans. Er zou namelijk nog altijd een handelsverschil zijn tussen beide landen van ongeveer 200 miljard dollar.

President Trump has agreed that on January 1, 2019, he will leave the tariffs on $200 billion worth of product at the 10 percent rate, and not raise it to 25 percent at this time.

Wapenstilstand

De ‘wapenstilstand’ werd opgenomen in een officiële verklaring. De komende 90 dagen zullen Amerikaanse en Chinese vertegenwoordigers met elkaar in gesprek gaan over de meningsverschillen inzake technologieoverdracht, intellectueel eigendom en landbouw.

Both parties agree that they will endeavor to have this transaction completed within the next 90 days. If at the end of this period of time, the parties are unable to reach an agreement, the 10 percent tariffs will be raised to 25 percent

Het is echter een tikkende tijdbom want als er binnen de 90 dagen geen akkoord wordt bereikt, zullen de importheffingen alsnog stijgen naar 25 procent. Maar langs de andere kant, zou er naar verluidt een officieus woord zijn gegeven waarin China is overeengekomen om bepaalde aankopen te zullen doen waar het schort op de handelsbalans.

Volgens Trump is de G-20 ontmoeting een groot succes geweest, dat benadrukte hij via een tweet. Als er nu effectief schot in de zaak komt, en de handelsoorlog tussen beide landen stilaan ontmanteld wordt, lijkt de weg voor meer globale economische groei terug open te liggen.

Bronnen: CNBC

Foto: The White House – Flickr