Het gaat van kwaad naar erger. Amerikaans president Trump kondigde vorige week aan dat ze voor 50 miljard dollar importheffingen zullen invoeren op Chinese goederen. Logischerwijs reageerde Peking met tegenmaatregelen maar Trump laat zich niet van de wijs brengen. Hij heeft zijn administratie de opdracht gegeven om de importheffingen te verhogen.

China en de Verenigde Staten van Amerika zijn verwikkeld in een handelsconflict dat aan het uitmonden is in een handelsoorlog. De eerste taksen op Chinese goederen zullen binnenkort worden ingevoerd, ter waarde van 50 miljard dollar. Peking heeft aangekondigd even hard te willen terugslaan, maar nog voordat ze hier aan toe zullen komen, zal Donald Trump waarschijnlijk al nieuwe heffingen hebben klaarstaan.

Hij heeft alleszins zijn achterban de opdracht gegeven om op zoek te gaan naar nog meer importheffingen, en deze keer ter waarde van 200 miljard dollar. Mocht de Trump-administratie effectief overgaan tot actie, dan is een handelsoorlog niet meer uit te sluiten.

Poker

Op dit moment zijn Xi Jinping en Trump ‘poker’ aan het spelen en proberen ze elkaar te overbluffen. Trump hoopt de tegenreactie van China, die namelijk ook voor 50 miljard dollar heffingen gaan toepassen, te neutraliseren door te dreigen met nog zwaardere belastingen.

Donald Trump vindt nog altijd dat de handelsrelatie met China oneerlijk verloopt gezien het tekort op de handelsbalans. Hij is van mening dat China ten onrechte tegenmaatregelen neemt in dit conflict.

Further action must be taken to encourage China to change its unfair practices, open its market to United States goods, and accept a more balanced trade relationship

Donald Trump pochte maandag over zijn ‘uitstekende relatie’ met de Chinese president Xi Jinping en zei dat de twee zouden blijven samenwerken aan veel zaken. Maar de Verenigde Staten zullen niet langer worden misbruikt door China en andere landen in de wereld, aldus de Amerikaanse president.

Bronnen: Marketwatch

Foto: Gage Skidmore – Flickr – CC BY-SA 2.0