Amerikaans president Donald Trump heeft een zwak voor de Amerikaanse beurzen. En als er iets verkeerd gaat, wil hij daar ook van op de hoogte zijn. Woensdag, toen de Amerikaanse beurzen flink wat terrein verloren, had hij contact met drie grote Amerikaanse banken om een stand van zaken te krijgen. Trump houdt zo de vinger aan de pols bij de ‘gezondheid’ van de beurzen.

Woensdag tuimelde de Dow Jones met 800 punten, oftewel 3 procent, naar beneden. Het was de slechtste beursdag van het jaar, behoorlijk verontrustend gezien de obligatiemarkt op een cruciaal punt staat. Ook de S&P 500 en de Nasdaq Composite gingen woensdag flink naar beneden.

Zelfs Donald Trump schrok zich een hoedje en wou het fijne ervan weten. Hij had verschillende telefonische gesprekken met JP Morgan Chase CEO Jamie Dimon, Bank of America’s Brian Moynihan en Citigroup’s Michael Corbat. President Trump vroeg de drie heren om de statusupdate te geven van de markten en hoe particuliere beleggers reageren op het huidige beursklimaat.

Vinger aan de pols

De CEO’s zouden hem hebben verteld dat de beleggers en consumenten het relatief goed zijn, maar dat de invloed van de handelsoorlog zeker merkbaar is. Ze zeiden dat een oplossing voor de situatie ervoor zou zorgen dat beleggers en consumenten zich beter zouden voelen op de markten.

Ze hadden het ook over het rentebeleid van de Fed en de verlaging van de rente met 25 basispunten. Ze waren het er allemaal over eens dat één verlaging geen effect zal hebben op de Amerikaanse economie en dat er principe nog verlagingen moeten volgen om de economie te ondersteunen.

Naast Trump zijn contact met de CEO’s van de drie grote Amerikaanse banken, heeft hij de laatste tijd ook regelmatig contact met bedrijfsleiders van grote ondernemingen. Hij maakt zich wel degelijk zorgen over de groeivertraging van de Amerikaanse economie en de mogelijke gevolgen ervan op zijn kansen om herkozen te worden als president.

Bronnen: CNBC

Foto: The White House – Flickr