Donald Trump is volgens sommige economen een van de veroorzakers van de huidige achteruitgang van de wereldeconomie. Zijn fel bekritiseerde handelsbeleid werd uiteindelijk een grote bedreiging voor de wereldhandel. En Trump onderschat het belang van de wereldhandel.

Donald Trump heeft zijn lot als president min of meer aan Wall Street verbonden. Zo liet Trump in het verleden meermaals weten dat de stijgende beurskoersen te danken waren aan zijn beleid. Bij haast elke nieuwe recordkoers stuurde Trump een Tweet de wereld in. Tijdens de afgelopen maanden is het echter stil geworden, nu Wall Street niet meer wist te stijgen naar nieuwe records.

Wereldhandel is ook van belang voor Wall Street

En mede door zijn gevoerde handelsbeleid zijn de wereldwijde aandelenmarkten tijdens de laatste maanden van 2018 geconfronteerd met een stevige beursdaling. Wall Street werd voor het eerst sinds oktober 2011 geconfronteerd met een daling van 20%.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Alastair Williamson, is de wereldhandel in beeld gebracht. De laatste keer dat de wereldhandel onder de 25 Moving Average brak (maandbasis), was in oktober 2008. En dat vormde destijds het startsein voor de grootste mondiale crisis uit de geschiedenis. En dat had ook verstrekkende gevolgen voor Wall Street. Wat dat betreft moet Trump dus op zijn tellen passen.