De Verenigde Staten van Amerika en China hebben de handelsgesprekken vrijdag afgerond. Het gevreesde scenario is gelukkig geen realiteit geworden, beide partijen hebben elkaar namelijk benaderd en lijken te zijn overeengekomen over bepaalde zaken in het handelsconflict. Trump zegt dat er een ‘phase one deal’ is met zicht op een ‘phase two deal’.

Beleggers en investeerders reageerden opgelucht vrijdag nadat bekend werd gemaakt dat de Verenigde Staten van Amerika en China een kleine voorlopige overeenkomst hebben met elkaar inzake de handelsoorlog. Amerikaanse beleggers kregen opnieuw vertrouwen en de beursindexen kleurden donkergroen over de gehele lijn vrijdagmiddag.

Volgens Amerikaans president Donald Trump is er een ‘substantial phase one deal’ met oog op een tweede fase. De komende drie weken zal er een document worden opgesteld waarin de overeenkomsten, die aan bod zijn gekomen tijdens de gesprekken, worden opgesomd.

Phase two

Het zal de problemen van intellectuele eigendom en financiële diensten aanpakken, samen met de aankopen van ongeveer 40 tot 50 miljard dollar aan landbouwproducten door China. Van zodra beide partijen dit document ondertekenen, kunnen ze volgens Trump verder werken aan een ‘phase two deal’ die er vrij snel komen komen volgens hem.

De reden waarom men nu wel een soort van overeenkomst kan vinden met elkaar en voorheen niet, is omdat er over grotere bedragen wordt gesproken en de ‘deal’ over het algemeen gewoon groter is. Trump zei ook dat Washington en Beijing ‘warmer feelings’ met elkaar delen.

Het doet de financiële markten alleszins deugd. De Amerikaanse beurzen gingen alvast hoger en naar alle waarschijnlijkheid zal de komende beursweek ook nog beïnvloed worden door de positieve evolutie in de handelsoorlog tussen ‘s werelds twee grootste economieën.

Bronnen: CNBC

Foto: Gage Skidmore – Flickr – CC BY-SA 2.0