Amerikaans president Trump is een fervent gebruiker van Twitter. Zijn tweets worden massaal gelezen en gedeeld met als gevolg dat hij veel invloed heeft met zijn tweets. Dat was vrijdag ook meteen duidelijk toen hij een tweet de wereld instuurde waarin hij zei dat Amerikaanse fabrikanten zich moeten terugtrekken uit China, de Dow Jones ging met 623 punten lager.

Een president op Twitter, dan kan goed of slecht zijn. In het geval van Donald Trump is dit eerder slecht gezien hij dit medium gebruikt zonder veel tact. Zijn tweet van vrijdag is daar een goed voorbeeld van. Hij zei dat Amerikaanse fabrikanten China moesten verlaten en op zoek moeten gaan naar alternatieven voor hun activiteiten. De Amerikaanse beurzen gingen alvast lager.

De Dow Jones ging met 623 punten omlaag, oftewel een daling van 2,37 procent. De S&P daalde met 2,6 procent en de Nasdaq Composite daalde met 3 procent. De maand augustus is tot nu toe niet mals geweest voor de financiële markten, de Dow Jones ging deze maand met 4 procent omlaag.

Trump zijn tweet is een reactie op de Chinese verhoging van de importtarieven op Amerikaanse goederen. En zo blijft de handelsoorlog maar escaleren, iedere actie kent een tegenreactie. Het ziet er niet naar uit dat Trump en Jinping snel tot een handelsakkoord zullen komen op deze manier.

Het enige positieve aan dit verhaal, is dat centrale banken wereldwijd hun rentebeleid opnieuw aan het versoepelen zijn om de economieën te ondersteunen. Dit sust beleggers en investeerders in zekere zin want zonder stimulus zouden de financiële markten veel heviger reageren.

Bronnen: CNBC

Foto: Geralt – Pexels