Donald Trump probeert door middel van zijn belastingverlagingen de consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen te stimuleren. Maar, tot nu toe is er niet veel bewijs te vinden van een grote opleving in de Amerikaanse uitgaven. Komt die economische impuls nog wel?

Belastingverlagingen zijn vaak een goed hulpmiddel om een ​​economie te stimuleren, maar de impact hangt grotendeels af van de vraag of mensen het daadwerkelijk gaan voelen in hun portemonnee. In het geval van de belastingverlagingen van Trump (voor bedrijven) zouden de burgers het gaan voelen op het moment dat de lonen omhoog gaan.

Trump’s belastingverlagingen zijn vooral gunstig voor de rijken

Uit onderzoek van de New York Federal Reserve blijkt dat slechts 37% van de huishoudens denkt dat ze over 12 maanden beter af zijn vanwege de belastingverlagingen. Ongeveer 47% verwacht geen verandering en 16% denkt zelfs dat ze over 12 maanden slechter af zijn.

Een analyse van het Belastingbeleidscentrum maakt zelfs duidelijk dat de Amerikanen met een inkomen van minder dan $ 75.000 slechts een stijging tegemoet kunnen zien van tussen de 0,1 en 1,6 procent, terwijl de Amerikanen met inkomens boven die drempel er tussen de 1,8 en 4,3 procent op vooruit gaan.

Aangezien het feit dat rijkere Amerikanen doorgaans minder geld uitgeven (als een percentage van hun inkomen) dan gezinnen met een lager inkomen (die het grootste deel van hun inkomen moeten besteden aan hun levensbehoeften), moet Trump niet rekenen op een sterke economische impuls.

De economen zijn van mening dat de VS alleen substantieel kan profiteren van de nieuwe wet als bedrijven de lagere belastingen gebruiken om extra investeringen te verrichten. Ook dat is nog maar sterk de vraag.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>