De spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika, Taiwan en China lopen hoog op nu de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi toch in Taipei is geland. De Taiwanese chipmaker TSMC, die de hele wereld voorziet van halfgeleiders, waarschuwt dat een oorlog tussen China en Taiwan grote gevolgen zal hebben voor bijna alle bedrijven. 

Een oorlog tussen China en Taiwan zou vermoedelijk een nog grotere impact hebben dan die tussen Rusland en Oekraïne. Chipmaker TSMC, met zijn hoofdzetel in Taiwan, beweert dat een militair conflict hun productie zou stilleggen waardoor ‘s werelds grootste bedrijven dreigen stil te vallen. Denk bijvoorbeeld aan chips die ze maken voor Apple en Qualcomm. Voorzitter Mark Liu waarschuwt voor de gevolgen van een oorlog met China.

Because this is such a sophisticated manufacturing facility, it depends on real-time connection with the outside world, with Europe, with Japan, with U.S., from materials to chemicals to spare parts to engineering software and diagnosis.

Chiptekort

De chipmaker produceert ongeveer 50 procent van alle halfgeleiders ter wereld en is dus een belangrijke speler. Het chiptekort, waar nu sprake over is, zou verbleken mocht het effectief komen tot een ‘handgemeen’ tussen China en Taiwan. Liu benadrukte het belang van dialoog en diplomatieke oplossingen vermits er bij een oorlog enkel verliezers zullen zijn.

In de Verenigde Staten van Amerika werd vorige week de ‘Chips and Science Act’ goedgekeurd. Het plan is om miljarden dollars te reserveren voor de uitbreiding van hun eigen halfgeleiderindustrie. Hoewel veel van het kapitaal zal vloeien richting Amerikaanse bedrijven, zoals bv. Intel en Nvidia, zou het Taiwanese TSMC er ook van kunnen profiteren vermits ze een fabriek aan het bouwen zijn in Arizona ter waarde van 12 miljard dollar.

Bronnen: Kif Leswing – CNBC

Foto: 李 季霖CHIPS-TSMC – FlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>