De Turkse lira heeft een rake klap gekregen van meer dan 10 procent. Beleggers en investeerders zijn het vertrouwen in de Turkse economie en president Erdogan volledig kwijt. Met andere woorden, voor één Turkse lira krijg je nu amper 14 eurocent in de plaats. Het is de zwaarste daling van de Turkse eenheidsmunt in lange tijd.

De Turkse lira heeft het al een geruime tijd moeilijk, vrijdag werd dat nog maar eens duidelijk toen de munt met meer dan 10 procent daalde ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar. Dat komt omdat investeerders nog maar bitter weinig vertrouwen hebben in de Turkse economie.

Wanbeleid

De oorzaak voor dit wantrouwen ligt bij het beleid van Erdogan. Die probeert de economie met een te soepel monetair en begrotingsbeleid, het land terug financiële slagkracht te geven. Het gevolg is dat de inflatie en de economische groei volledig ontspoord zijn geraakt de afgelopen maanden.

Maar ook de spanningen tussen Turkije en de Verenigde Staten hebben hier iets mee te maken. Amerika heeft namelijk sancties opgelegd wegens de Turkse detentie van Amerikaans predikant Andrew Brunson. Beide landen slagen er niet in om tot een overeenkomst te komen hieromtrent.

Erdogan minimaliseert het negatieve nieuws en roept de Turkse bevolking op om kalm te blijven. Zijn schoonzoon, die minister van Financiën is, heeft aangekondigd dat ze een nieuw economisch model zullen uitwerken in de hoop investeerders te overtuigen dat het wel waard Turkije is.Zij hebben dollars maar wij hebben Allah. Vergeet dat niet.

Wij werken hard. Kijk naar waar het land 16 jaar geleden stond, en kijk waar we nu staan.

Michael Geeroms, specialist groeimarkten bij KBC, is niet bepaald optimistisch over de vooruitzichten van de Turkse economie omwille van de rol van de centrale bank. Die hanteert een te lage kortetermijnrente waardoor de munt ongetwijfeld verder zal dalen de komende maanden.

Bronnen: De Tijd, Knack

Foto: Pxhere

Waarom weten andere beleggers dit wel en jij nog niet?

Heb jij ook het gevoel om altijd te laat te komen op het feestje? Heb jij ook altijd het gevoel dat anderen met de grootste winsten gaan lopen en jij enkel nog de kruimels kan oprapen? Ben jij het beu om het belangrijkste nieuws steeds te missen?

Dan is het NU tijd voor verandering. Schrijf je hier in op onze gratis nieuwsbrief en ontvang iedere dag het belangrijkste nieuws in je mailbox: Slim Beleggen Daily >>