De Turkse lira blijft op zoek gaan naar een bodem en dat heeft ook gevolgen voor andere valuta’s. Onze eigenste euro heeft het precies ook wat lastig en noteert momenteel op het laagste niveau sinds de zomer van vorig jaar, hoewel dat niet zo erg is, integendeel.

De situatie in Turkije omtrent de lira en de crisis op economisch vlak heeft gevolgen voor de Europese financiële markten en de euro. Vrijdag sloten verschillende Europese beurzen met verlies terwijl de euro daalde naar het laagste niveau sinds de zomer van vorig jaar, hoewel dat net een meevaller is.

Een meevaller vermits de euro de laatste tijd te hoog genoteerd stond en er dus voor zorgde dat de handel met de Europese Unie wat aan de dure kant uitviel. Tijdens het eerste jaarhelft van dit jaar was de euro gemiddeld 1,21 dollar waard. Voor de tweede jaarhelft is dit voorlopig 1,16 dollar.

Turkse crisis

De euro tuimelde maandag naar 1,14 dollar. Dat alles heeft te maken met de Turkse crisis die er niet beter op lijkt te worden na de dreigende taal van Erdogan richting de Verenigde Staten van Amerika. De Amerikaanse sancties, waaronder taksen op staal en aluminium, zijn maandag van start gegaan.

De Turkse lira reageerde opnieuw met een koersval van 14 procent, dat maakt een verhouding van 8 stuks voor één dollar. Erdogan riep alle Turken op om hun goud en vreemde valuta’s om te ruilen naar de Turkse eenheidsmunt ter ondersteuning van de lira.

Maar dat gaat het probleem niet op een duurzame manier verhelpen. De inflatie van 15 procent is ‘moordend’ en zorgt ervoor dat de Turkse bevolking almaar minder kan kopen met hun geld. Er moeten acties ondernomen worden vanuit de Turkse regering en de centrale bank.

Bronnen: Telegraaf, De Tijd

Foto: Pxhere