Er zijn een aantal redenen voor beleggers om China nauwlettend in de gaten te houden, van tekenen dat de economie vertraagt tot het hardhandige optreden van Peking tegen private bedrijven. De lijst houdt hier echter niet op. Evergrande, één van de grootste projectontwikkelaars van China, zit in slechte papieren.

Het bedrijf waarschuwde deze week dat zij haar aanzienlijke schulden, die in totaal $300 miljard bedragen, niet zou kunnen afbetalen als ze niet snel extra geld vinden. Mocht dit daadwerkelijk gebeuren, zouden de gevolgen voelbaar zijn in het hele bankwezen van het land. De groep heeft reeds bepaalde projecten opgeschort in een poging om cash te besparen maar dit dreigt de Chinese vastgoedsector te treffen.

Beleggers zijn duidelijk bezorgd. De aandelen van Evergrande in Hong Kong zijn dit jaar met 72% gedaald. Dit is aanzienlijk slechter dan de 29% daling van Alibaba, dat in het middelpunt stond van de pogingen van de Chinese regering om de macht van grote techbedrijven aan banden te leggen.

De schuldenlast in de Chinese vastgoedsector vormt al enige tijd een aanhoudend risico voor het financiële systeem van het land. Evergrande is één van de projectontwikkelaars met de hoogste schuldenlast. Het bedrijf heeft voor $37 miljard aan leningen die binnen een jaar moeten worden afgelost.

Peking zal ingrijpen

Mocht Evergrande daadwerkelijk in gebreke blijven, zou dit een nieuwe destabiliserende schok zijn op een reeds wankel moment voor de markten en de economie van het land.

Volgens Julian Evans Pritchard, econoom bij Capital Economics, zal China waarschijnlijk ingrijpen om de klap te verzachten wanneer Evergrande in gebreke blijft. Dit is echter niet gegarandeerd.

Een default zou waarschijnlijk leiden tot strengere financieringsvoorwaarden voor de hele vastgoedsector. Dit zal een rem zetten op de groei van het aantal projecten die vastgoedontwikkelaars kunnen realiseren.

Een faillissement van één van de grootste bedrijven van het land, is het laatste wat China op dit moment nodig heeft.

Bron: CNN

Foto: iStock

Comments