De aandelenmarkten doen het weer goed. Maar de Zwitserse bank UBS merkt daar niets van. Zo stelt Sergio Ermotti, CEO van UBS. Volgens hem is de omzet van UBS in het eerste kwartaal van 2019 een van de minste van de afgelopen jaren.

Volgens Ermotti zijn er wel enkele redenen voor het tegenvallende resultaat in het eerste kwartaal. Hij zei daarover:

We hebben uitdagingen op macroniveau en op geopolitiek gebied, zoals we allemaal weten. Maar daarbij had het eerste kwartaal een gebrek aan enig positief element.

Eerste kwartaal 2018 was nog uitstekend

Vorig jaar, in het eerste kwartaal van 2018, had de Zwitserse bank nog een uitstekend kwartaal gedraaid. Toen noteerde de bank een winstgroei van 19 procent. Die groei kwam mede door uitstekende prestaties van zakenbankdivisie. Ermotti zei daarover:

Vorig jaar boekte de zakenbankdivisie een buitengewoon resultaat. Dus het is logisch dat we het dit jaar iets minder doen. Maar in de huidige omgeving, hoewel aandelenmarkten zijn hersteld, is er geen weinig vertrouwen bij onze institutionele en particuliere klanten.

De CEO voegde daaraan toe:

De Chinese markt is 25 procent gestegen, Hong Kong is hoger, de V.S. is hoger, maar de volumes die dat ondersteunen zijn er niet.

Beleid centrale banken helpt niet

Daarnaast ging Ermotti ook in op het beleid van centrale banken. Zowel de ECB, als de Fed hebben aangegeven dat er weer een soepeler monetairbeleid wordt gevoerd. De Fed gaf gister aan dat het de rente ongewijzigd laat en er dit jaar geen rente verhogingen meer zullen komen.

Volgens de CEO van UBS vormt dit beleid een nieuwe tegenwind voor de bank. Zo stelde hij:

Het vormt een nieuwe tegenwind ten opzichte van onze verwachtingen voor het jaar. We gingen er namelijk vanuit dat de Fed zijn beleid van rente verhogingen door zou zetten. En ook de ECB heeft zijn standpunt veranderd.

Bron: CNBC

Foto: iStock

De volgende Apple (nu nog onder $10)

We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.

Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.

Dit aandeel is vandaag nog te koop voor minder dan 10 euro.