burbank_passport Hedge funds vallen grofweg in drie categorieën. Ofwel global macro. Ofwel zijn het quants. Ofwel fundamentele bottom-up. Burbank combineert al deze drie disciplines. Hij begon zijn Passport Capital in 2000 met $ 800.000. Nu zit hij op $ 4,3 miljard. De drie vuistregels van Burbank?

  • Beleg in dingen die nog nooit eerder gebeurden
  • Dek jezelf in voor een terugkeer naar het gemiddelde
  • Reken op het ongelooflijke

Kortom: neem niet alles klakkeloos aan. Denk zelf na. Burbank heeft dan ook een duidelijke mening over de relevantie van dagkoersen. Velen lezen hier van alles in. Maar voor Burbank is een prijs niets anders dan het evenwicht van vraag en aanbod op een bepaald moment. Meer niet. Het zegt niets over dat evenwicht in de toekomst.

Burbank: ‘Markten zijn onnozel’

Als voorbeeld gaat Burbank terug naar 1994. Aandelen staan 15,5x de winst. De 10-jaars rente is 7,8%. In oktober komt de eerste internetbrowser uit. Maar de markt heeft dat nog niet verdisconteerd. Wat gebeurt er vervolgens? De S&P 500 gaat 320% omhoog in de vijf jaar daarna. Tech doet het natuurlijk nog veel beter. En in 1999 vermoedt vervolgens niemand dat China the next big thing wordt. Burbank:

Kortom, als er iets nieuws gebeurt, duurt het een lange tijd voordat de financiële markten dat verdisconteren. Denk aan jaren. 1994 had geen idee wat er zou gebeuren in 1999.

En terwijl de grondstoffenprijzen kort na de millenniumwisseling begonnen te stijgen, duurde het tot 2003 voordat de oorzaak, China, bij de markten in beeld kwam. Burbank:

Dat laat zien hoe onnozel de markten zijn als je het hebt over dingen die nog nooit eerder gebeurden.

Burbank’s track record is ongekend. De manager las in 2002 voor het eerst over goud. Op basis van China en het beleid van de Fed onder Greenspan kocht hij toen wat goudaandelen. Voor de financiële crisis zat Burbank – uiteraard, zouden we bijna zeggen – short subprime. Wat ziet hij voor de komende vijf jaar?

  • Lage bbp-groei wereldwijd (maar wel veel verandering)
  • Aandelen doen het beter dan obligaties (die het ook niet slecht doen) – misschien gaan we wel terug naar koers/winstverhoudingen van 25-30 voor sterke, stabiele bedrijven
  • De VS doet het beter dan emerging markets
  • Een sterkere dollar
  • Voorkeur voor kwaliteit en liquiditeit, innovatie en goed management 

https://www.youtube.com/watch?v=scSyCAlTO6w

<<< Ontdek de belangrijkste beurstrends >>>