We hebben al een tijdje niets meer gehoord over de handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten van Amerika en China. Door COVID-19 leek de ‘trade deal’ in gevaar te komen. Maar een woordvoerder van het Witte Huis benadrukte dat er voorlopig geen gevaar is voor de overeenkomst. Dat komt wellicht omdat China inspanningen aan het leveren is.

De ‘phase one deal’ houdt momenteel nog stand maar enkele weken/maanden geleden vreesde men dat deze overeenkomst in het water zou vallen omwille van het coronavirus. Daar hoeven we ons voorlopig geen zorgen over te maken, aldus onderhandelaar Clete Willems.

I think the reason the deal is gonna hold for the time being is that China’s actually doing a good job at implementation.

De Chinezen doen voldoende moeite om de overeenkomst in stand te houden, aldus de onderhandelaar. Het laatste wat ze willen, zijn nog meer spanningen met de Verenigde Staten van Amerika, vooral nu het coronavirus de wereldeconomie zwaar treft.

Presidentsverkiezingen

President Trump profiteert namelijk van deze overeenkomst want hij heeft het klaar gekregen om China te laten inboeten terwijl de Amerikanen niet veel in ruil hebben moeten doen. Dit gaat meespelen tijdens de presidentsverkiezingen in november dit jaar.

From an election standpoint, this deal remains a winner for Trump because he was able to get China to make certain commitments that others have failed to do and the U.S. really didn’t … give up much in exchange.

Hij benadrukt wel dat beleggers zich meer moeten focussen op de relatie tussen beide landen en dat ‘s werelds twee grootste economieën steeds meer en meer los van elkaar zullen functioneren zolang Trump aan de macht is. Mocht er een nieuwe president verkozen worden, dan bestaat de kans dat beide landen weer opnieuw naar elkaar toe zullen groeien.

Bronnen: CNBC

Foto: Pikrepo

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>