De Verenigde Staten van Amerika hebben vrijdag aangekondigd dat ze 33 Chinese bedrijven op de zwarte lijst zullen plaatsen omdat ze zogezegd de Chinese overheid hebben geholpen met het bespioneren van de Oeigoerse bevolking of verbanden hebben met het maken van massavernietigingswapens voor het Chinese leger. Het is niet zeker of deze beweringen kloppen maar het komt de USA wel goed uit om de druk op China op te voeren.

De Verenigde Staten gaan een stapje verder in de ‘strijd’ met China. Niet alleen hebben ze discussies over de handelsbalans en het verspreiden van COVID-19, nu zijn er ook Amerikaanse beschuldigingen aan het adres van verschillende Chinese bedrijven over het bespioneren van een bepaald volk en het maken van massavernietigingswapens voor het Chinese leger.

Zeven Chinese bedrijven en twee instituten worden er van beschuldigd de Oeigoeren, een kleine Turkse minderheid in de Chinese regio, te onderdrukken. Verschillende mensenrechten zouden geschonden worden door bv. dwangarbeid, willekeurige detentie en spionage.

24 andere bedrijven zouden dan weer medeplichtig zijn voor het aanleveren van goederen die gebruikt worden voor massavernietigingswapens voor het Chinese leger.

Spanningen

Al deze bedrijven zullen op de zwarte lijst worden geplaatst waardoor Amerikaanse bedrijven geen handel meer mogen drijven met ze. Amerikaanse chipfabrikanten Nvidia en Intel zullen hier de gevolgen van voelen omdat enkele van deze Chinese bedrijven actief zijn op vlak van artificiële intelligentie en gezichtsherkenning, technologieën waarin ze geïnteresseerd zijn.

Deze actie van de Verenigde Staten komt op een ongelegen moment omdat de spanningen met China reeds aan de hoge kant zijn. Marktkenners vrezen dat beide landen opnieuw in een machtsstrijd verwikkeld zullen geraken die uiteindelijk beleggers zal doen twijfelen. De beurzen zullen geen rust kennen tot de presidentsverkiezingen in november want Trump zal zijn harde houding tegenover China gebruiken in zijn campagne.

Bronnen: CNBC

Foto: Elchinator – Pixabay

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!