De dollar winst tijdens het afgelopen jaar goede zaken te doen. Ten opzichte van alle grote munten wist de dollar in waarde te stijgen. Een sterkere dollar is goed voor de import, maar het maakt de export wel duurder. Buitenlanders moeten immers meer geld op tafel leggen voor hetzelfde product. En dat kan effect gaan hebben op de Amerikaanse winstcijfers.

Het eerste kwartaal ligt achter de rug. En daarom verschijnen er de komende weken weer tal van kwartaalcijfers. Dan zal pas echt duidelijk worden wat de economische schade is van de huidige handelsoorlog tussen de VS en China. Al is het allang niet meer alleen een handelsoorlog tussen de Amerikanen en de Chinezen, want de handelsperikelen zijn nu overal ter wereld voelbaar.

Duurdere dollar kan dramatische gevolgen gaan hebben voor winstcijfers

Aangezien het merendeel van de S&P 500 index sterk afhankelijk is van de handel buiten de eigen landsgrenzen, kan de dure dollar een negatief effect hebben op de winsten. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pervalle Global, te zien dat er duidelijk sprake is van een negatieve correlatie tussen de winst per aandeel (S&P 500 index) en de koers van de dollar. Stijgt de dollar, dan heeft dat vaak een negatief effect op de Amerikaanse winstcijfers. Gewoonlijk loopt de dollar in dat geval acht maanden vooruit op de daadwerkelijke winstcijfers.

Aangezien de dollar tijdens de afgelopen acht maanden bijzonder goede zaken wist te doen, voorspelt dat weinig goeds voor de Amerikaanse winstcijfers van het komende halfjaar. Volgens deze grafiek zou die winstgroei namelijk later dit jaar in negatief territorium kunnen terechtkomen. En dat kan grote gevolgen hebben voor de richting van de aandelenmarkten.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar