Beleggen draait uiteindelijk maar om 1 doel: geld verdienen. Maar om geld te verdienen op de aandelenmarkt, heb je verschillende strategieën. 2 van de meest uiteenlopende strategieën is het value-beleggen tegenover het beleggen in groeiaandelen. Maar waar liggen nu de beste kansen?

Doorheen de geschiedenis zijn er tal van mensen rijk geworden met beleggen. Denk daarbij vooral aan Warren Buffett die als echte value-belegger een van de rijkste mensen ter wereld werd. Maar anderzijds heb je ook iemand als Ken Fisher die ontzettend veel rendement behaalde met groeiaandelen.

Er is dus geen perfecte strategie waarbij de ene superieur is aan de andere.

Volg net als 10-duizend andere beleggers ook dagelijks het belangrijkste nieuws van de beurs

Het belang van value en/of groei

Value beleggen

Value-beleggers gaan op zoek naar ondergewaardeerde aandelen. Ze kopen graag aandelen van bedrijven die – tijdelijk – geen aandacht krijgen op de beurs en daardoor veel lager gewaardeerd staan. Denk hierbij aan bankaandelen tijdens de financiële crisis, of olieaandelen begin 2016.

Value-beleggers kopen terwijl de rest verkoopt en wachten dan rustig af tot alles weer hersteld naar normale omstandigheden.

Groeiaandelen

Beleggers in groeiaandelen zoeken naar bedrijven die bovengemiddeld groeien, in omzet, winst of cashflow. Ze betalen daarvoor graag een hogere prijs omdat deze ondersteunt wordt door een hogere toekomstige omzet, winst of cashflow.

Bedrijven als Amazon, Facebook, Google, Netflix zijn al jaren veel te duur, maar groeien ook al jaren bovengemiddeld waardoor de beurskoers blijft stijgen.

Conclusie

Zowel value als groei kunnen succesvol zijn. Het is moeilijk kiezen. Value en groei kunnen naast elkaar in een portefeuille zitten. Value is minder risicovol, zeker wanneer je goede koopjes kan vinden. Maar groei kan een extra dimensie aan het rendement geven, zeker wanneer je de sterkste en meest consistente groeiers kan vinden.

“Beleggen is geen kwestie van value of groei, het is meer een kwestie van value én groei.”

Bron: Fool

Foto Credit: iStock