valuta_oorlog Beweerde je vijf jaar geleden nog dat er een valutaoorlog op handen was, dan werd je afgedaan als complot denker. Vandaag de dag valt deze ontwikkeling niet meer te ontkennen en wordt er door de brede opinie veelvuldig over gesproken en geschreven.

Achterop in valutaoorlog

Waar de Federal Reserve in de beginjaren van deze crisis de wind in de rug had in de ‘race naar de bodem’, verduurt ze nu een enorme tegenwind. In tijden is de dollar niet zo sterk geweest daar de drukpersen in Japan en Europa aangeslingerd zijn en voorlopig ook niet tot stilstand zullen komen. In dat opzicht heeft Amerika er een aantal gedegen concurrenten bij met elk hun eigen uitvoeringen van een soepel monetair beleid en beloftes tot het voor langere tijd laag houden van de rente. In termen van bruto nationaal product is de omvang van het de Japanse “QE” zelfs drie keer groter dan die van de Verenigde Staten wat heeft geleidt tot een gigantische devaluatie van de Japanse yen. Maar liefst 50 procent heeft de waarde van de Japanse munt mogen inleveren ten opzichte van de dollar sinds het begin van 2012.

Negatieve rente

Europa doet het ook niet slecht in deze monetaire oorlogsvoering. Maar liefst 2 biljoen (2.000.000.000.000) aan obligaties en waardepapier is uitgegeven waarop een negatieve rente is uitgeschreven. Waar het probleem echt schuil gaat zijn de bedrijfsmodellen van multinationals zoals verzekeraars en pensioenfondsen die deze pijn slechts voor korte duur kunnen verdragen. De zwarte gaten die nu ontstaan in het financiële systeem, zoals Bill Gross – voormalige baas van Pimco, deze ontwikkeling karakteriseert, zullen op termijn kunnen gaan zorgen voor tekorten op de balansen van pensioenfondsen. Een bedreiging voor de algehele financiële sector staat in ontwikkeling. Ongeziene maatregelen en experimenten zoals het verlagen van rentes beneden de nul procent, zijn noodzakelijk om de bubbel die is opgeblazen met QE, op zijn minst in stand te houden waar deze tegelijkertijd zwarte gaten veroorzaakt in andere segmenten in de markt. Wie heeft dit ooit zien aankomen, en de vraag is dan ook welke tegenmaatregelen er in de toekomst genomen zullen worden om dit zwarte gat gat te dichten met welk andere. De enige bescherming tegen een valutaoorlog is … GOUD.