Al jaren is er bij de meeste Westerse landen sprake van een mooie economische groei. In de Verenigde Staten is er al sinds het jaar 2009 sprake van groei. Toch worden de meeste landen nog steeds geconfronteerd met een negatieve rente op de staatsobligaties. En dat is toch wel opmerkelijk te noemen.

We leven op dit moment in een compleet ander tijdperk. Dit tijdperk staat namelijk in het teken van de invloeden van de centrale banken. Door het uitbreken van de financiële crisis zagen de meeste centrale banken zich genoodzaakt om in te grijpen. En dit werd gedaan met het grootschalig opkopen van bedrijfs- en staatsobligaties. Volgens sommige economen is de huidige economische groei daarom min of meer kunstmatig tot stand gekomen.

Negatieve rente ondanks economische groei

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van Charlie Bilello, is de invloed van het monetaire beleid in beeld gebracht. Er zijn nog steeds 18 landen die geconfronteerd worden met negatieve rentes op hun staatsobligaties. En dat geldt met name voor de landen binnen de eurozone. De rentestand van de ECB staat immers nog steeds op 0% en dat heeft effect op de obligatiemarkt.

Op deze tabel is ook te zien dat de Amerikanen al wat jaren vooruitlopen op de rest. In de VS is er namelijk sinds lange tijd weer sprake van ‘gezonde’ rentes op de staatsobligaties. En dat heeft te maken met het afbouwbeleid van de Amerikaanse centrale bank die de afgelopen jaren meermaals de rentestand heeft opgetrokken. De Europeanen hebben in ieder geval nog een lange weg te gaan.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>