Nooit eerder heeft het Verenigd Koninkrijk te maken gehad met zo een grote daling van het bbp. Met 20,4 procent verbleekt zelfs de ‘Great Recession’ van 2008. De forse krimp van de Britse economie heeft het land in een recessie geduwd. Dit maakt meteen weer duidelijk hoe groot de negatieve impact is van COVID-19 op de sterkere economieën van vandaag.

Tijdens het tweede kwartaal dit jaar ging het voor de Britse economie niet bepaald goed. Een daling van 20,4 procent duwt het land in een diepe recessie. De stijging van het bbp met 8,7 procent in juni en 1,8 procent in mei hebben niet mogen baten. De analisten van Reuters zaten er niet ver naast met hun voorspelling van een daling van 20,5 procent.

Nochtans viel de daling tijdens het eerste kwartaal goed mee. De Britse economie daalde toen ‘slechts’ met 2,2 procent. Volgens het Office for National Statistics (ONS) is de daling in Q2 zichtbaar in alle segmenten van de economie. Zowel diensten, productie en bouw daalden hard.

The economy began to bounce back in June with shops reopening, factories beginning to ramp up production and housebuilding continuing to recover. Despite this, GDP in June still remains a sixth below its level in February, before the virus struck.

Herstel in Q3?

Het Verenigd Koninkrijk behoort tot één van de slechtste leerlingen van de G7-klas op basis het tweede kwartaal. Het Franse bbp kromp met 13,8 procent, Italië met 12 procent, Duitsland met 10,1 procent, Canada met 12 procent, de VS met 32,9 procent en Japan met 22 procent.

Rishi Sunak, minister van Financiën, benadrukte dat de sociale activiteiten zeer belangrijk zijn voor de UK. Belangrijker dan in eender welk ander Europees land volgens hem. Door dit drie maanden stil te leggen wegens lockdown, heeft de economie een zware klap gekregen.

Social activities, for example going out for a meal, going to the cinema, shopping, those kinds of things comprise a much larger share of our economy than they do for most of our European comparative countries.

Toch blijft de Bank of England optimistisch gezien de economie in juni was gegroeid met 8,7 procent. Ze verwachten dat de economie in het derde kwartaal gaat herstellen met 18 procent. Uiteraard als het land niet opnieuw in lockdown gaat door nieuwe besmettingen.

Bronnen: CNBC

Foto: Petr KratochvilPublicDomainPictures.net

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>