De Verenigde Staten zal vanaf 10 juni alle Mexicaanse goederen belasten. Eerst zal er een tarief van 5 procent gelden. En dat zal worden verhoogd naar 25 procent, als Mexico geen actie neemt tegen illegale immigranten die de Verenigde Staten binnen dringen. Dat meldde het Witte Huis donderdag.

President Donald Trump kondigde de tarieven eerst aan op twitter.

Gisteren stuurde de Amerikaanse afgevaardigde Robert Lighthizer nog een brief aan het Amerikaanse congress. Het doel van de de brief is om vaart te maken met een nieuw handelsverdrag tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

Instroom van illegale ‘aliens’ stoppen

Het doel van de nieuwe tarieven is om illegale immigratie van Mexico naar de Verenigde Staten te stoppen. Als het stopt, dan zullen de tarieven worden verwijderd. Maar als de immigratie door blijft gaan, worden de tarieven in stappen verhoogd naar maximaal 25 procent op alle goederen. Zo zei het Witte Huis:

Als de illegale migratiecrisis stopt door effectieve maatregelen van Mexico, dat naar ons oordeel wordt bepaald, worden de tarieven verwijderd. Maar als de crisis aanhoudt, worden de tarieven verhoogd naar 10 procent op 1 juli 2019.

Het Witte Huis vervolgde:

De tarieven worden verhoogd naar 15 procent op 1 augustus 2019, naar 20 procent op 1 september 2019 en naar 25 procent op 1 oktober 2019. De tarieven blijven permanent op 25 procent, tenzij en totdat Mexico de illegale instroom van ‘aliens’ vanuit zijn eigen grondgebied stopt.

346,5 miljard dollar aan goederen

De Verengde Staten importeert enorm veel goederen uit Mexico. In 2018 was de import goed voor 346,5 miljard dollar volgens data van de Amerikaanse autoriteit van de handel, de USTR. Vergeleken met een jaar eerder steeg de import met 10,3 procent.

13,6 procent van de totale Amerikaanse import komt uit Mexico. En als het gaat om agrarische producten is Mexico zelfs de grootste leverancier aan de Verenigde Staten, zo blijkt uit data van het USTR.

Bron: CNBC

Foto: Wikimedia Commons

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>