Afgelopen week zijn er wat teleurstellende macrocijfers verschenen over de Amerikaanse economie. Als gevolg van de shutdown kwamen deze cijfers wat later dan normaal binnen. Met name de tegenvallende detailhandelsverkopen baren zorgen. De kans op een nieuwe renteverhoging is in ieder geval fors afgenomen.

Donald Trump liet tijdens de afgelopen maanden meermaals weten dat de Fed moet stoppen met het optrekken van de rentestand. Het gevoerde monetaire beleid is volgens Trump een bedreiging voor de Amerikaanse economie. Toevallig of niet besloot de Fed tijdens de afgelopen maand om de rentestand niet verder op te trekken. Fed-voorzitter Jerome Powell liet zelfs doorschemeren dat het einde van een reeks renteverhogingen mogelijk nabij is.

Gaat de Fed definitief op de rem staan?

Wat veel beleggers niet weten, is dat er tijdens het afgelopen jaar sprake was van een sterk verband tussen Wall Street en de renteverwachtingen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is echter te zien dat er op dit moment sprake is van een divergentie tussen beide indicatoren. De huidige stand van de S&P 500 index rechtvaardigt immers hogere verwachtingen wat betreft het aantal renteverhogingen dat mogelijk dit jaar zal gaan plaatsvinden.

Moeten we vrezen voor meer renteverhogingen, of voor dalende beurskoersen?