In moeilijke en onzekere tijden op de beurzen, komt het vaak voor dat beleggers en investeerders handelen uit angst en paniek. Met andere woorden, ze verkopen hun aandelen omdat ze bang zijn dat de koersen nog lager zullen zakken. Dit is vaak geen goed idee omdat beleggers op deze manier ook de beste dagen op de beurzen kunnen missen.

Wat we de voorbije weken hebben gezien, waren pure paniekverkopen omwille van het coronavirus. Beleggers handelen tegenwoordig uit angst omdat ze vrezen dat het virus de wereldeconomie aan het beschadigen is. Angst is een slechte raadgever want door nu verkopen, lopen beleggers het risico om de beste dagen op de beurzen te missen.

Als we naar de gegevens kijken die teruggaan tot 1930, dan kunnen we constateren dat, als beleggers de 10 beste dagen per decennium missen, het rendement significant lager ligt dan beleggers die gewoon hun posities hebben gehouden in moeilijke tijden.

Geen paniek

Marktkenners raden beleggers aan om niet te reageren op basis van impulsen, wat moeilijk kan zijn zelfs voor ervaren en professionele beleggers en investeerders. Het volume is de laatste tijd ontzettend hard gestegen. De populaire trading app Robinhood had maandag zelfs een ‘blackout’ waardoor handelen een tijdje niet mogelijk was.

Daarenboven lijkt het er niet op dat we in een ‘bear market’ gaan belanden de komende periode. Volgens de Bank of America zijn er ‘slechts’ 53 procent van de signalen die op rood staan. De signalen omvatten dingen zoals consumentenvertrouwen en het monetaire beleid.

Negative headlines and panic selling are not good reasons to sell, but the coronavirus outbreak is now meaningfully impacting fundamentals.

Een advies van de bank voor beleggers die voelen dat ze toch iets moeten doen als ze panikeren, is niet alleen denken aan ‘alles of niets’. Er wordt aangeraden om te handelen in kleine stukken en niet de volledige portefeuille buiten te zwieren als er paniek is op de markten.

Bronnen: CNBC

Foto: Geralt – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>