Volgens diverse economen en analisten moeten we een blik werpen op de verkoop van halfgeleiders indien we willen bepalen hoe het met de wereldeconomie gesteld is. De verkoop van halfgeleiders heeft namelijk een voorspellend karakter in zich zitten. En dat is de afgelopen jaren meermaals gebleken. Volgens de huidige cijfers laten deze verkopen een minder rooskleurig beeld zien.
Onder een halfgeleider wordt verstaan een stof waarbij het zogenaamde Fermi-niveau tussen twee energiebanden in ligt en waarbij het gebied tussen deze banden (de verboden zone) niet veel breder is dan de thermische energie van de elektronen. Dit wordt ook wel een intrinsieke halfgeleider genoemd. In de wereld van elektronica wordt onder een halfgeleider ook verstaan: elektronische componenten op basis van halfgeleidermateriaal. Dit lijkt een behoorlijk technisch verhaal te zijn en minder interessant te zijn voor beleggers.
Verkopen van halfgeleiders hebben grote invloed op de bedrijfswinsten
Niets is echter minder waar. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Jeroen Blokland, te zien dat de Global Semiconductor Sales normaliter enkele maanden voorlopen op de wereldwijde winst per aandeel. En juist daarom moeten beleggers nu alert zijn. De Global Semiconductor Sales voorspellen namelijk weinig goeds. Tijdens de afgelopen maanden zijn de verkopen in een vrije val terecht gekomen en dat kan onheil betekenen voor de wereldwijde winst per aandeel.
En de wereldwijde winst per aandeel kan uiteraard grote gevolgen gaan hebben voor de beurskoersen. Deze winsten bepalen immers voor het grootste deel de richting van de aandelenmarkten. Op het moment dat de bedrijfswinsten tegenvallen, komen de beurskoersen onder druk te staan.
Wat dat betreft is het te hopen dat de tegenvallende verkopen van halfgeleiders slechts tijdelijk is en dat we binnenkort weer een opleving zien. Mocht dat niet gebeuren, dan ziet het plaatje er voor de aandelenmarkten er niet bepaald rooskleurig uit.
De volgende Apple (nu nog onder $10)
We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.
Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.