Aandelen hebben een goed jaar achter de rug met recordniveaus van verschillende beursindexen. Beleggers en investeerders hebben flink wat rendement kunnen halen maar het wordt stilaan tijd om defensiever te gaan denken. Zo denkt Wall Street er alleszins over, grote investeerders benadrukken dat de onzekerheid omtrent de handelsoorlog aan het toenemen is.

De aandelenmarkten hebben in 2019 goed gepresteerd, verschillende Amerikaanse beursindexen hebben hun recordniveau bereikt en dus hebben beleggers genoeg opportuniteiten gehad om flink wat rendement te halen met hun portefeuille. Wie dus dynamische zijn kapitaal had belegd dit jaar, wist er veel winst uit te halen. Toch is Wall Street van strategie aan het veranderen.

UBS benadrukt dat de onzekerheid omtrent de handelsoorlog aan het toenemen is en dat het stilaan tijd wordt om het kapitaal wat defensiever te beleggen. UBS verwacht dat de markten onder druk gaan komen te staan met een aanhoudende vertraging van de economie.

We expect the market to vacillate between a pro-cyclical outcome and a defensive one as data comes in and trade tensions and the election evolve.

Defensieve aandelen

Economen en strategen op Wall Street raden daarom aan om defensieve aandelen te kopen. Het idee achter deze aandelen is dat deze bedrijven in moeilijke tijden alsnog goed blijven presteren. Neem nu de gezondheidszorg bijvoorbeeld, ongeacht hoe de economie draait, zullen patiƫnten genoodzaakt zijn om geld te blijven uitgeven aan medicatie en behandelingen.

Analisten verwachten dat 2020 een traag jaar gaat worden, vooral vermits de maand december behoorlijk slap is gestart. Men verwacht daarom dat defensieve aandelen in de smaak zullen vallen. Ook energiebedrijven behoren tot deze groep vermits er altijd nood is aan energie.

Bronnen: CNBC

Foto: Quoteinspector.com – Flickr – CC BY 2.0

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS