Beleggers en investeerders die hopen dit jaar veel rendement te halen met hun beleggingen, gaan waarschijnlijk van een kale reis thuiskomen. Volgens Goldman Sachs hoofdstrateeg Oppenheimer gaan de aandelenmarkten niet veel presteren wegens drukkende factoren op het beurssentiment, hij verwacht een zijwaartse beweging.

De aandelenmarkten zijn dit jaar alvast goed gestart met een behoorlijk mooie rally die enkele weken stand heeft gehouden. De ommekeer was meer dan welkom nadat de laatste drie maanden van het vorige jaar bijzonder negatief waren, men vreesde zelfs voor de komst van een nieuwe recessie.

De intensiteit van de handelsoorlog, de Brexit en de groeivertraging van de wereldeconomie wogen toen zwaar op de financiële markten en het beurssentiment. Beleggers en investeerders namen het zekere voor het onzekere en zetten haalden hun kapitaal uit aandelen, fondsen en obligaties.

Zijwaarts

Door deze ‘sell-off’ werden waarderingen weer aantrekkelijk begin 2019 en dat vertaalde zich in een kleine beursrally. Maar die opwaartse beweging is nu gestopt en Peter Oppenheimer, hoofdstrateeg bij Goldman Sachs, verwacht niet dat deze beursrally zal worden verdergezet dit jaar.

European stock markets have enjoyed a rally over the course of this year to date just as most others have as well. But, fundamentally — that said — we do think profit growth is going to be pretty weak this year.

Het sentiment op de beurzen mag dan wel verbeterd zijn, dat neemt niet weg dat de handelsoorlog, de Brexit en de turbulentie op de oliemarkt een invloed hebben op de beurzen. Oppenheimer is van mening dat beleggers dit reeds hebben ingecalculeerd, maar het helpt de zaak niet vooruit.

De bedrijfsresultaten gaan beslissend zijn voor de evolutie op de aandelenmarkten. De Amerikaanse zakenbank verwacht dat de kwartaalrapporten noch zullen tegenvallen, noch zullen uitblinken. Met andere woorden, Oppenheimer verwacht een zijwaartse beweging van aandelen dit jaar met hier en daar kleine rendementen in verschillende sectoren. Maar echt knallen, dat zit er niet in.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere