De Amerikaanse durfkapitalist Doug Leone denkt niet dat de onrust bij technologieaandelen snel zal afnemen. De partner bij Sequoia Capital gaf sombere vooruitzichten voor de wereldeconomie en waarschuwde dat de huidige neergang erger is dan de recessies in 2000 en 2008.

Leone verduidelijkt dat de crisis in 2008 een financiële crisis was die relatief beperkt bleef voor een groot deel van de mensen. In 2000 was er dan weer sprake van een technologiecrisis die relatief binnen de perken bleef.

Op dit moment is er echter sprake van een wereldwijde crisis. Wereldwijd stijgen de rentetarieven, consumenten beginnen wereldwijd zonder geld te zitten, we hebben een energiecrisis, en dan zijn er nog alle geopolitieke uitdagingen.

Langdurige recessie

Technologiebedrijven zijn gedwongen om rekening te houden met hogere rentevoeten en slechtere macro-economische omstandigheden. Nu de centrale banken de rente verhogen en de monetaire versoepeling uit het pandemie-tijdperk terugdraaien, zijn snelgroeiende technologieaandelen in verval geraakt.

De Nasdaq Composite is bijna 30% gedaald op jaarbasis, een veel sterkere daling dan die van de Dow Jones Industrial Average of de S&P 500.

Leone verklaarde dat hij niet verwacht dat de waarderingen van techbedrijven zullen herstellen tot minstens 2024. Hij denkt dat we ons moeten klaarmaken voor een lange tijd waarin we zullen merken dat consumenten minder geld spenderen, de vraag afneemt en de budgetten voor techbedrijven inkrimpen.

Bron: CNBC
Foto: iStock