Wat veroorzaakt nu precies die volatiliteit waar de beurzen de laatste tijd last van hebben? Er wordt voornamelijk gedacht aan de bezorgdheid over de stijgende rente, geopolitieke spanningen en dergelijke. Maar het ‘probleem’ speelt zich blijkbaar ergens anders af volgens een onderzoek van zakenbank Goldman Sachs, meer bepaald bij particuliere beleggers.

De volatiliteit van de afgelopen maanden werd volgens Goldman Sachs niet veroorzaakt door schrik voor bepaalde economische gebeurtenissen. Maar wel door de verhoogde handelsactiviteiten van particuliere beleggers. Deze groep is de laatste jaren namelijk groter geworden vanwege de stijgende beurskoersen. Het aandelenbezit van particuliere beleggers is dus procentueel gestegen.

Per gewone belegger is het kapitaal dat belegd wordt op de aandelenmarkten niet te vergelijken met de enorme financiële slagkracht van grote institutionele beleggers. Maar als groep hebben particuliere beleggers een directe invloed op de bewegelijkheid van de aandelenkoersen.

Households

Het onderzoek van de zakenbank Goldman Sachs toont aan dat 36 procent van de Amerikaanse aandelen in het bezit is van deze groep. Procentueel hebben zij het meeste aandelen in handen in vergelijking met de rest van de partijen die actief zijn op de Amerikaanse beurzen.

  • 4% – Other
  • 6% – ETFs
  • 3% – Hedge Funds
  • 15% – Instituional Investors
  • 12% – Pension and Gov. Retirement Funds
  • 24% – Mutual Funds
  • 36% – Households

Sinds 2018 is het ‘aandeel’ in de handel van de particuliere beleggers gestegen. Goldman Sachs beweert zelfs het aantal particuliere beleggers is toegenomen tot het hoogste niveau van de afgelopen tien jaar omwille van de ‘vette’ beursjaren die we hebben gehad de afgelopen jaren.

Maar de volatiliteit is natuurlijk niet enkel en alleen te wijten aan de ‘households’. Er zijn uiteraard ook enkele fundamentele redenen die mee hebben gespeeld op de aandelenmarkten. Het handelsconflict tussen de V.S.A. en China heeft zonder twijfel ook zijn steentje bijgedragen.

Nu er eens goed met de boom geschud is geweest, valt het Goldman Sachs wel op dat particuliere beleggers hun aandelenposities hebben verkleind in maart en april. Dat kan betekenen dat de volatiliteit de komende maanden wat minder kan zijn ten opzichte van de vorige maanden.

Bronnen: Beursduivel, Marketwatch

Foto: Pxhere