Tijdens de laatste handelsdagen is de volatiliteit op de financiële markten weer wat gaan liggen. En dat heeft alles te maken met de stijgende beurskoersen. Beleggers moeten echter niet vergeten dat de volatiliteit als een dief in de nacht kan terugkeren. En dat zou zelfs op korte termijn al kunnen gaan gebeuren.

Traditioneel gezien verlopen de zomermaanden juni, juli en augustus meestal relatief rustig. Een groot deel van de zakenbanken sluit dan haar deuren om te gaan genieten van het zomerweer. Toch kan nog deze maand de beweeglijkheid gaan terugkeren op de financiële markten.

Nog deze maand een terugkerende volatiliteit?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van E. Cantoni, is te zien dat huidige beweging bij de volatiliteitsindex (VIX) erg veel lijkt op de beweging die zichtbaar was in de periode augustus-december 2018. En mocht deze correlatie standhouden, dan betekent dat op korte termijn een flink oplaaiende volatiliteit. Aan het einde van deze maand zou de VIX-index zelfs kunnen uitstijgen tot boven het hoogtepunt van afgelopen maand.

Moeten we de veiligheidsriemen weer tevoorschijn halen?

Zo verdien je geld met beleggen in ALLE markten

Bij een dalende markt moet je je geld beschermen. In een stijgende markt moet je zorgen dat je de trein naar boven niet mist, en in een zijwaartse markt moet je je strategie aanpassen en heel actief gaan beleggen (hoog verkopen, laag kopen). In dit gratis e-boek leggen we uit hoe je moet beleggen >>