Amerikaans president Donald Trump spreekt weer harde taal inzake de handelsoorlog met China. Maandag zei hij dat de importheffingen verhoogd zullen worden als Chinees president Xi Jinping niet aanwezig is op de G20 eind juni in Osaka, Japan. Trump zou dan extra heffingen doen op goederen ter waarde van 300 miljard dollar, een stevig dreigement dus.

Het houdt niet op, Donald Trump lijkt nog niet meteen te denken aan het ontmantelen van de situatie met China. In tegendeel, hij is zelfs bereid om er een schepje bovenop te doen. Maandag bevestigde hij dat, als president Xi Jinping niet aanwezig is op de G20 top in Osaka eind juni, er nieuwe importheffingen geactiveerd zullen worden op 300 miljard dollar aan Chinese goederen.

Importtarieven

President Trump had al eerder gedreigd om de importheffingen op die goederen in het leven te roepen als een handelsovereenkomst niet snel bereikt zou worden. Vorige maand activeerde hij reeds verhoogde importtarieven op Chinese goederen ter waarde van 200 miljard dollar.

Op dit moment wordt ongeveer 35 tot 40% van de geïmporteerde Chinese goederen extra getaxeerd. Maar dat percentage kan oplopen als er niet snel een akkoord wordt gevormd. Het is vooral China dat de zwaarste inspanningen moet leveren om de handelsbalans in evenwicht te brengen.

Beide heren zouden elkaar gaan ontmoeten tijdens de G20 top in Osaka, Japan eind deze maand. Tijdens het telefonische interview met ‘Squawk Box’ zei hij dat hij verbaasd zou zijn mocht Xi Jinping niet aanwezig zijn. Hij heeft tenslotte ‘een goede verhouding’ met de Chinese president.

Verrassend is de reactie op de financiële markten. Ondanks de dreigementen van president Trump, gingen de Aziatische beursindexen toch hoger. De Shanghai Composite index wist maandag met 2,58 procent te stijgen, andere Chinese indexen stegen gemiddeld met 1 procent.

Bronnen: CNBC

Foto: Dominique A. Pinero – Flickr – CC BY 2.0