De traders onder ons zullen met veel plezier terugkijken op de eerste twee handelsweken van het nieuwe jaar. Zij zijn immers over het algemeen gebaat bij grote koersschommelingen en daar was tijdens de voorbijgaande handelsdagen zonder twijfel sprake van. Overigens hoeft het tradersfeestje nog niet voorbij te zijn, want een belangrijk onderzoek laat zien dat de volatiliteit de komende tijd nog verder kan toenemen.

Maar weinig analisten hadden deze beursstart zien aankomen. De meeste beurzen noteren op dit moment fors lager dan de slotstand van het jaar 2021 en de stieren lijken nog niet in staat te zijn om het tij te doen keren. Ondertussen lijkt het verkoopgeweld met de dag toe te nemen, want ook tijdens de handelsdag van gisteren liepen de verliezen in korte tijd stevig op.

Toenemende volatiliteit voorspelt onheil voor de beurzen

Volgens de analisten van Nautilus Investment Research is het goed denkbaar dat de beweeglijkheid op de aandelenmarkten de komende tijd nog verder toeneemt. Zo blijkt uit de bovenstaande grafiek dat de volatiliteitsindex al ruim 1,5 jaar beweegt op basis van een 45-daagsecyclus. En op de grafiek is te zien dat begin dit jaar een nieuwe cyclusbodem is neergezet en de eerstvolgende cyclustop staat pas gepland over twee weken (4 februari).

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar dit onderzoek laat wel zien dat de toenemende volatiliteit binnenkort nog niet ten einde hoeft te komen. Beleggers zouden zich zelfs moeten voorbereiden op een aanzienlijke toenemende beweeglijkheid en over het algemeen gaat dat gepaard met dalende beurskoersen. Wat dat betreft kan de verkoopdruk dus nog wel even aanhouden.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis