De beweeglijkheid zit er ook in deze laatste maand van het jaar goed in. Normaal gesproken verloopt de decembermaand rustig, maar daar is dit jaar niets van terug te zien. Zo hadden we vorige week vrijdag nog te maken met de grootste daling, op een vrijdag in december, sinds 1950. Ook de komende maanden zal de beweeglijkheid naar alle waarschijnlijkheid groot blijven.

Traders hebben de afgelopen maanden kunnen smullen. Zij zijn immers gebaat bij grote koersuitslagen. En grote koersbewegingen waren dit jaar in overvloed te vinden. En dat was voor de meeste beleggers wel even wennen, want het jaar 2017 verliep uiterst vreedzaam.

Beweeglijkheid blijft de komende tijd hoog

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat de volatiliteit hoogstwaarschijnlijk de komende maanden nog verder zal oplopen. De VIX-index vertoont immers een sterk verband met de rente op de 10-jarige minus de 2-jarige Amerikaanse staatsobligatie. En deze component loopt normaliter drie jaar voor op de VIX-index. En als die correlatie blijft standhouden, dan zou de beweeglijkheid de komende maanden nog verder moeten oplopen.

Het beursjaar 2019 belooft dus opnieuw een volatiel jaar te gaan worden.