Gisteren kwam er een einde aan de reeks waarbij de volatiliteitsindex gedurende 11 opeenvolgende handelsdagen boven koers 30 wist te sluiten. Deze volatiliteitsindex wordt ook wel gebruikt om de beweeglijkheid op de aandelenmarkten aan te geven. Nu deze reeks ten einde is gekomen, lijken beleggers opgelucht adem te kunnen halen. Er kan immers een goede beursperiode gaan aanbreken.

De ervaren beleggers onder ons die weten dat de volatiliteitsindex (VIX) een belangrijke graadmeter is voor de paniek die er op de beursvloer aanwezig is. Met name bij onverwachte gebeurtenissen weet deze index aanzienlijk in waarde te stijgen. Uiteraard was dit ook het geval toen Rusland besloot om Oekraïne binnen te vallen. Bijna geen enkele kenner had immers verwacht dat Poetin daadwerkelijk zo ver zou gaan.

Is dit het moment om optimistisch gestemd te raken?

Sinds de Russische invasie wist de volatiliteitsindex elke handelsdag boven koers 30 te sluiten. Maar, daar kwam dus gisteren een einde aan. Ryan Detrick, strateeg bij LPL Financial, heeft onderzocht of het einde van deze reeks goed nieuws voor de beurzen kan gaan betekenen. Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, zijn de onderzoeksresultaten in beeld gebracht. In 92% van de gevallen noteerde de S&P 500 index na een dergelijke noemenswaardige reeks bij de volatiliteitsindex een jaar later hoger. Gemiddeld genomen wist dit te resulteren in een beursstijging van 22%.

Ook de korte termijn toekomstverwachtingen zien er uitstekend uit. Zo noteerde de S&P 500 index in het verleden in 83% van de gevallen drie en zes maanden later hoger. De rendementen over die perioden bedragen respectievelijk 9% en 13%. Mogelijk is dit dus het moment om optimistisch gestemd te raken. Of gaan we een herhaling krijgen van het jaar 2001?

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger