Deze week komt ‘ie, de Venezolaanse cryptomunt. De petro, die wordt ‘gebacked’ door een voorraad olievaten, zal te koop zijn via voorverkoop. Er gaan geruchten rond dat andere landen met hetzelfde idee zitten. Gaan we binnenkort nationale cryptomunten krijgen op de markt? Mati Greenspan vermoedt van wel, er zijn alvast enkele landen die geïnteresseerd zijn.

De petro zal dinsdag 20 februari te koop zijn aan de hand van een ‘pre-sale’. President Nicolas Maduro hoopt zo de Westerse sancties te omzeilen door financiële transacties te kunnen doen via zijn eigen digitale munt. Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie hebben vorig jaar Venezuela economische sancties opgelegd vanwege het verzet tegen de autocratische regering.

Volgens critici is dit echter niet te hoofdreden voor het creëren van een eigen digitale cryptomunt. Venezuela is namelijk op zoek naar een manier om vers kapitaal aan te trekken. De Venezolaanse economie is één grote financiële puinhoop, zeker sinds de halvering van de olieprijzen.

Nationale cryptomunten

Er is minstens één analist die het een goed idee vindt dat landen een eigen cryptomunt hebben. Mati Greenspan, senior analist bij eToro, ziet Venezuela als voorloper van soortgelijke projecten. Hij is er namelijk van overtuigd dat andere landen het voorbeeld van de petro zullen gaan volgen.

De eerstvolgende kandidaat in zijn ogen is Rusland. Vladimir Poetin heeft namelijk dezelfde problemen als Maduro, zijnde Westerse sancties en de ‘lage’ olieprijzen. De afgelopen maanden gingen er geruchten rond dat Rusland speelt met het idee om een ‘cryptoroebel’ te ontwikkelen.

Zweden, Japan, Singapore en Estland zouden ook aan het overwegen zijn om een eigen cryptomunt te creëren. Niet omwille van dezelfde redenen als Venezuela en Rusland, maar om een alternatief te bieden voor de traditionele valuta. Al dan niet ‘gebacked’ door iets tastbaar of iets van waarde.

Bronnen: CNBC

Foto: Geralt – Pixabay