Wie de financiële crisis heeft meegemaakt, zal zich waarschijnlijk het volgende nog herinneren: alles ging bijzonder snel, enorme kapitalen gingen verloren, de crisis was globaal en het herstel was uitzonderlijk traag. Volgens John Mauldin zal het de volgende keer niet anders zijn, alleen erger. Een volledige reset van het systeem is dan zelfs mogelijk.
Mauldin is een van de meest vooraanstaande economen in de Verenigde Staten. Zijn wekelijkse nieuwsbrief belandt in meer dan 1 miljoen mensen hun mailbox. En Mauldin ziet vooral 2 enorme bubbels op dit moment:
- Overheidsschulden
- Beloftes van de overheden (bijvoorbeeld pensioen)
Zowel de huidige financiële plannen als de toekomstige financiële beloftes kunnen door de overheden niet betaald worden, zegt Mauldin. Dit zal vooral tot uiting komen bij de volgende recessie. Statistisch gezien zal de Verenigde Staten in een van de komende jaren in een recessie belanden. En dan zullen er harde keuzes gemaakt moeten worden.
Bij de vorige recessie duurde het 8 jaar vooraleer Obama $10.000 miljard nieuwe schulden had gecreëerd. Volgens Mauldin zal dat bij de volgende recessie maar 5 jaar duren. De inkomsten van de overheden dalen, de uitgaven stijgen en de schulden nemen daardoor enorm toe.
Wat de recessie ook mag veroorzaken, overheden en centrale banken zullen opnieuw alles uit de kast halen om het te bezweren. Geld zal weer moeten rollen totdat de financiële markten er genoeg van hebben en de overheden niet meer geloven dat ze nog ooit hun schulden kunnen terugbetalen.
De volgende recessie zal zo diep zijn dat het herstel van de economie nog trager zal zijn en nog langer zal duren dan nu het geval is. OF het zal zo erg zijn dat er een volledige reset van het systeem nodig is.
Volgens Mauldin zal bij de volgende crisis de correlatie tussen activa net zoals tijdens de financiële crisis evolueren naar 1. Dat wil zeggen dat zowel aandelen als obligaties samen stijgen en vooral ook samen dalen. Flexibiliteit wordt cruciaal tijdens de volgend crisis, aldus Mauldin.
- Bron: Mauldin Economics
- Foto Credit: iStock Gearstd