De gouverneur van de Federal Reserve, Michelle Bowman, zei zaterdag dat het huidige rentebeleid gunstig is voor de economische situatie in de Verenigde Staten en dat de centrale bank dit beleid wellicht nog een tijdje zal verderzetten. Met andere woorden, de verhogingen met 75 basispunten zijn vermoedelijk nog niet ten einde.

De Amerikaanse centrale bank heeft tijdens de afgelopen twee bijeenkomsten beslist de rente te verhogen met 75 basispunten. Dit zijn best agressieve ‘rate hikes’ die vrij uitzonderlijk zijn. Volgens de beleidsmakers is dit de enige manier om de hoge inflatie af te koelen, maar tijdens de laatste bijeenkomst hintte voorzitter Powell dat het rentebeleid minder streng kan worden.

Gouverneur Michelle Bowman is echter van mening dat het beter is om de huidige verhogingen van 75 basispunten gewoon verder te zetten. Voorlopig is er geen signaal dat de inflatie effectief aan het afkoelen of pieken is, ze raadt de centrale bank daarom aan om agressief te blijven verhogen tot er zekerheid is op afkoeling.

My view is that similarly sized increases should be on the table until we see inflation declining in a consistent, meaningful, and lasting way.

‘Rate hikes’

Bowman zei dat de afgelopen gegevens inzake de arbeidsmarkt en de inflatie van de maand juli niet bepaald hoopgevend zijn. Hoewel Powell beleggers en investeerders wat hoop gaf door te zeggen dat de renteverhogingen van 75 basispunten mogelijks zullen stoppen, vreest Bowman dat hier helemaal geen sprake van zal zijn de komende FOMC-bijeenkomsten.

Zoals de situatie momenteel is, verwacht ze dat de inflatie ook volgend jaar hoog zal blijven. Vooral voor noodzakelijke dingen zoals voedsel, huizen en brandstoffen. Hoewel het bbp nu twee kwartalen op rij niet meer groeit, verwacht ze toch dat de tweede jaarhelft wat soelaas zal brengen. Ze verwacht dan ook niet dat een recessie voor dit jaar zal zijn.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 ImageCreator

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>