De onzekerheid in de wereld is tijdens de afgelopen weken alleen maar verder toegenomen. Lang werd er gehoopt op een handelsakkoord tussen de VS en China. Maar, op het laatste moment liepen beide partijen weg van de onderhandelingstafel. Volgens diverse economen moeten we vrezen voor een nieuwe recessie. En dat zou onder andere te danken zijn aan de ontwikkelingen binnen de obligatiemarkt.

Normaal gesproken is de rente op de kapitaalmarkt voor de korte termijn lager dan de rente voor de lange termijn. Dat is volkomen logisch, want bij de rente op de lange termijn zit er meer risico en onzekerheid in verwerkt. En uiteraard willen verstrekkers van vermogen dan een hogere vergoeding zien. Maar, op dit moment stijgen sommige Amerikaanse korte termijn rentes boven de lange termijn rentes uit. En als dat gebeurt, wordt er ook wel gesproken van een omgekeerde rentecurve.

Een recessie lijkt nog ver van ons vandaan te liggen

Volgens sommige economen betekent een omgekeerde rentecurve onheil voor de economie. Een dergelijke rentecurve gaat immers vaak vooraf aan een economische recessie. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Urban Carmel, is te zien dat beleggers niet direct hoeven te vrezen voor een recessie. Als we naar het verschil kijken tussen de rente op de 10-jarige en de 2-jarige Amerikaanse staatsobligatie, dan kunnen we zien dat dit verschil nog steeds positief is. En tijdens de vorige recessies werden we telkens eerst geconfronteerd met een omgekeerde rentecurve tussen deze twee Amerikaanse rentes.

Mocht er binnenkort alsnog een omgekeerde rentecurve plaatsvinden tussen de rente op de 10-jarige en de 2-jarige Amerikaanse staatsobligatie, dan is dat geen reden om direct in paniek te raken. Gemiddeld gezien vindt een recessie pas 14 maanden na het ontstaan van de omgekeerde rentecurve plaats.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>