Tijdens de voorbijgaande maanden wisten de rentestanden bij de meeste staatsobligaties op te lopen. Dit is ook terug te zien op de hypotheekmarkt, want ook daar weten de rentes gestaag hun weg omhoog te vinden. Toch laat een belangrijke grafiek zien dat het tijdperk van lage rentestanden nog niet voorbij hoeft te zijn.

De centrale banken zijn nog steeds van mening dat de inflatie een tijdelijk karakter zal hebben. Ook enkele cruciale macrocijfers maakten onlangs duidelijk dat de economische groei mogelijk wat kan gaan afzwakken. En die ontwikkelingen wisten tijdens de voorbijgaande weken te leiden tot dalende rentestanden op de obligatiemarkt. Een belangrijke grafiek laat zien dat deze daling nog een tijdje kan standhouden.

Chinese kredietimpuls voorspelt lagere rentestanden

Een belangrijke graadmeter binnen de wereldeconomie is de Chinese kredietimpuls. In dit geval gaat het om de bedrijfsleningen die de Chinese banken verstrekken. Tijdens de coronacrisis werd deze kredietimpuls kunstmatig aangewakkerd, maar tijdens de afgelopen maanden was er sprake van een vrije val. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Rothko Research Ltd, is te zien dat de Chinese liquiditeit normaliter 8 maanden vooruitloopt op de rente bij de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie. En wat dat betreft hoeft de dalende beweging binnen de Amerikaanse rentestand nog niet voorbij te zijn.

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar dit onderzoek maakt wel duidelijk dat beleggers hoogstwaarschijnlijk op korte termijn nog niet hoeven te vrezen voor stijgende rentestanden. Beleggers lijken eerder rekening te moeten houden met dalende rentes.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>