Beleggers lijken op dit moment maar weinig bezig te zijn met het onderliggende winstplaatje. De aandelenmarkten zitten sinds de bodem van maart al stevig in de lift en tijdens de afgelopen handelsdagen wisten diverse beurzen zelfs te stijgen naar nieuwe recordkoersen. Toch lijken beleggers er verstandig aan te doen om het fundamentele plaatje niet uit het oog te verliezen.

De centrale banken nemen op dit moment de hoofdrol op de financiële markten in. De meeste analisten zijn het er wel over eens dat de acties van de centrale bankiers de richting van de beurzen bepalen. Zolang de geldkraan open blijft staan, hoeven beleggers hoogstwaarschijnlijk niet te vrezen voor een beurscrash.

Beleggers blijven hopen op de centrale banken

Toch moeten beleggers het onderliggende winstplaatje niet negeren. Op de lange termijn gemeten bepalen immers de winstcijfers de richting van de beurzen. En als we een blik werpen op het fundamentele plaatje dan komen we tot de conclusie dat aandelen zelden zo overgewaardeerd zijn geweest.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat Amerikaanse aandelen normaliter overgewaardeerd zijn op het moment dat er sprake is van een koers-winstverhouding van meer dan 20. Bij de S&P 500 index zou dat resulteren in een koers van ongeveer 2.000 punten.

Uiteraard is het huidige winstplaatje niet helemaal representatief te noemen. Als gevolg van de coronacrisis wordt een groot deel van de bedrijven immers geconfronteerd met een stevige winstdaling. Maar, zelfs als het gedroomde V-herstel uitkomt, zal er nog steeds sprake zijn van een historische overwaardering. En dat moeten beleggers niet vergeten.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>