Al wekenlang wordt er gesproken over de kans dat de centrale banken in de nabije toekomst de rentestanden zouden moeten verhogen. Dit zou volgens economen onvermijdelijk zijn indien de inflatie te ver zou doorslaan. Een belangrijke grafiek laat zien dat de kans op renteverhogingen groot is.

De inflatieverwachtingen zijn over het algemeen vaak goed terug te zien bij de rentestanden op de staatsobligaties. De verwachting van de financiële markten zit immers in de rentes op de obligaties verdisconteerd. Dat is ook de reden dat al enkele weken de rentestanden fors in de lift zitten. Deze stijging lijkt echter nog maar net begonnen te zijn.

Gaan de rentes op de staatsobligaties nog verder stijgen?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is te zien dat er al jarenlang sprake is van een sterk verband tussen de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie enerzijds en het Global PMI-cijfer anderzijds. De laatstgenoemde indicator laat zien wat de stand van de wereldeconomie is. Door de herstellende wereldeconomie wist het PMI-cijfers tijdens de voorbijgaande maanden aanzienlijk te verbeteren.

Op de grafiek is ook te zien dat er op dit moment nog sprake is van een noemenswaardig ‘gat’ tussen het Global PMI-cijfer en de rentestand op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie. En vanuit dat oogpunt bezien is de kans aanwezig dat de rente tijdens de komende weken nog verder doorslaat. En dat kan opgevat worden als een duidelijk teken richting de centrale banken. Zij zullen er alles aan moeten doen om de ‘renteangst’ te temperen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>