De spanningen in de wereld zijn tijdens de afgelopen maanden toegenomen. Als gevolg van het gevoerde handelsbeleid van Donald Trump is de onzekerheid en instabiliteit in de wereld toegenomen. Uiteraard hebben beide componenten, als ze lang aanhouden, geen goed effect op de economie. Toch lijkt een recessie nog ver van ons verwijderd te zijn.

Ryan Detrick, senior marktstrateeg van LPL Financial, laat weten dat de kans klein is dat de Amerikaanse economie binnen afzienbare tijd geconfronteerd wordt met een recessie. En dat heeft alles te maken met de Leading Economic Index (LEI) van de Conference Board. Het is een van de favoriete economische indicatoren van Detrick.

De LEI bestaat uit een samenstelling van 10 economische indicatoren (zoals nieuwe orders van fabrikanten, aandelenkoersen en wekelijkse werkloosheidsclaims) waarvan de veranderingen de neiging hebben om vooraf te gaan aan verschuivingen in de totale economie.

“De kans op een snelle recessie is erg klein”

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van LPL Research, is te zien dat de Leading Economic Index (LEI) nog ver boven de 0-lijn ligt. Tijdens de afgelopen twee recessies ging er eerst een negatieve notering van de LEI index aan de recessie vooraf. En aangezien de LEI index op dit moment nog te maken heeft met een positieve notering van 5,8%, is volgens Detrick de kans klein dat de Amerikaanse economie binnenkort in een recessie beland.