De Amerikanen mogen op 6 november naar de stembussen om te gaan stemmen voor het Amerikaans Congres. In totaal worden alle 435 leden van het Amerikaans Huis van Afgevaardigden gekozen en daarnaast ook nog 1/3 van de Amerikaanse Senaat. Deze ‘midterm elections’ worden ook wel gezien als een populariteitspoll voor de zittende president.

Bij de huidige peilingen ziet het er niet bepaald rooskleurig uit voor Trump. De kans is groot dat de Democraten de winnaars zullen gaan worden tijdens de verkiezingen in november. En daardoor kan Trump het bijzonder lastig gaan krijgen tijdens de laatste twee jaar van zijn regeringsperiode. Mochten de Democraten winnen, dan zou dat ook effect kunnen hebben op Wall Street.

Krijgt Wall Street last van de Midterms?

Volgens Ryan Detrick, strateeg bij LPL Research, zijn de midterms historisch gezien juist erg goed voor de aandelenmarkten. Zo blijkt uit zijn onderzoek dat de gemiddelde stijgingen tijdens de aankomende drie kwartalen respectievelijk 4%, 5,2% en 3,6% bedragen. In 73,3% van de gevallen stond de Dow Jones index aan het einde van de volgende twee kwartalen hoger (sinds 1896). Dit is het hoogste percentage van alle kwartalen van het presidentiële tijdperk.

Gezien het verleden lijken beleggers zich dus weinig zorgen te hoeven maken. De vraag is alleen of de cijfers uit het verleden ook dit jaar raadgevend zijn. Een overwinning van de Democraten kan namelijk desastreuze gevolgen hebben voor het Trump-beleid.