De Amerikanen mogen op 8 november naar de stembussen om te gaan stemmen voor het Amerikaans Congres. In totaal worden alle 435 leden van het Amerikaans Huis van Afgevaardigden gekozen en daarnaast ook nog 1/3 van de Amerikaanse Senaat. Deze ‘midterm elections’ worden ook wel gezien als een populariteitspoll voor de zittende president. Een dergelijk jaar pakt meestal niet zo goed uit voor de aandelenmarkten.

Bij de huidige peilingen ziet het er niet bepaald rooskleurig uit voor president Biden. De kans is groot dat de Republikeinen de winnaars zullen gaan worden tijdens de verkiezingen in november. En daardoor kan Biden het bijzonder lastig gaan krijgen tijdens de laatste twee jaar van zijn regeringsperiode.

Krijgt Wall Street last van de Midterms?

Uit onderzoek van Ryan Detrick, strateeg bij LPL Financial, blijkt dat de midterms meestal tot beurszwakte tijdens de eerste drie kwartalen van het jaar weten te leiden. Gemiddeld genomen durven beleggers pas na de tussentijdse verkiezingen weer in aandelen te investeren. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van LPL Research, te zien dat de S&P 500 index gemiddeld genomen tijdens het laatste kwartaal van de midterms met 6,6% in waarde weet te stijgen. Op de staafgrafiek is echter ook te zien dat de beurszwakte de komende maanden nog kan aanhouden. Met name het tweede kwartaal pakt vaak slecht uit voor Wall Street.

De vraag is alleen of de cijfers uit het verleden ook dit jaar raadgevend zijn. In ieder geval laat deze grafiek wel zien dat beleggers rekening moeten houden met een zwaar beursjaar. Pas aan het einde van het jaar kan er sprake zijn van de nodige feestvreugde. Mocht dat daadwerkelijk waarheid worden dan zou die overbruggingsperiode voor de meeste beleggers een grote uitdaging gaan worden.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)