Voetbal mag dan een onvoorspelbare sport zijn waar David al eens wint van Goliath, toch simuleren de meeste modellen dat Brazilië als winnaar uit de bus zal komen tijdens het komende wereldkampioenschap voetbal in Rusland. België staat in het model van de Amerikaanse zakenbank op de 5e plaats met 8,2% kans om de beker mee naar huis te nemen.

Op basis van data mining, machine learning en econometrics filterde zakenbank Goldman Sachs een tabel die de winnaar van de FIFA Worldcup in Rusland voorspelt. Het gebruikte 200.000 statistische modellen, data van alle individuele spelers en recente prestaties van alle landenteams. Na 1 miljoen simulaties kwam Brazilië als grootste kanshebber uit de bus.

Volgens het model heeft Brazilië van de 32 landen 18,5% kans op winst, wat ruim 7 procentpunten meer is als Frankrijk, dat als 2e op de lijst staat. Echter, volgens de tabel van de loting komt Frankrijk in de halve finale uit tegen Brazilië waardoor Duitsland de 2e grootste kanshebber is met 10,70%.

Europees kampioen Portugal (9,4%) en België (8,2%) vervolledigen de top-5.

5 aandelen van voetbalclubs om mee te scoren

Er moet wel bij gezegd worden dat Goldman Sachs in 2014 ook Brazilië naar voor schoof als grootste kanshebber. Ze voorspelden een 3-1 winst in de finale tegen Argentinië terwijl de Brazilianen er in de halve finale uit vlogen tegen latere winnaar Duitsland na een historische 7-1 nederlaag.

Ook andere banken wagen een voorspelling WK 2018

Het Deense Danske Bank voorspelt ook dat Brazilië de oppergaai in het voetbal mee naar Zuid-Amerika zal nemen met hun 6e titel. Het Duitse Commerzbank schuift dan weer hun eigen Manschaft naar voren voor een 5e titel. Beide banken schatten de kansen van België lager in dan bij Goldman Sachs.

Het Zwitserse UBS geeft ook Duitsland de voorkeur terwijl een studie van de Universiteit van Innsbruck Duitsland en Brazilië de finale ziet spelen waarbij de sambavoetballers uiteindelijk zullen winnen.

Bron: Bloomberg